Historiek

De vereniging is gesticht op 11 augustus 1894. Van de eerste halve eeuw is alleen relevant dat het vooral ging om het amusement en de sociale functie binnen de lokale gemeenschap.

Pas vanaf 1964, onder impuls van een “jong” bestuur met voorzitter André Anckaert werd er gewerkt in de richting van kwaliteitsverbetering. Gery Bruneel, toen professor aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, werd aangetrokken als dirigent, een Desselgemse afdeling van de Waregemse muziekschool werd opgericht, en het orkest werd omgevormd van harmonie tot fanfare.

Dit was de basis voor een voortdurende opgang. Martin Vliebergh, trombonist bij de Marine en leraar aan de Waregemse Academie, volgde in 1974 Bruneel op en zette door op de ingeslagen weg, gesteund door een dynamisch bestuur. De fanfare klom in de kortst mogelijke tijd op de ladder van de provinciale toernooien en promoveerde in 1986 naar de Superieure Afdeling. Ze bevestigde daar steeds tot en met de laatste editie van het toernooi (2001). Na 28 jaar toegewijde inzet gaf Martin Vliebergh in 2002 het roer over aan Diederik De Roeck, onder meer trompettist bij de Beethoven Academie.

Sinds 1994 – bij het 100-jarig bestaan – nam een verjongde bestuurploeg met voorzitter Stephan Desmet geleidelijk en in samenspraak met de “ouderen” het roer in handen. Het was de laatste decennia niet steeds evident de kwaliteit én de strikte fanfarebezetting te behouden: de vereniging opteerde immers om met mensen van eigen bodem te blijven werken. Er rees twijfel over de haalbaarheid. In 2002 kwam er echter een kentering: het kernbestuur werd democratisch verkozen, men ontwikkelde een nieuwe strategie en koos radicaal voor het fanfareorkest, probeerde zich professioneel te organiseren, organiseerde creatieve projecten en concertvormen en focuste vooral op de rekrutering van jongeren. De eerste resultaten lieten niet lang op zich wachten: 14 nieuwe jonge muzikantjes van eigen bodem in drie jaar tijd. Dirigent De Roeck stuwde het orkest naar nieuwe hoogtepunten: een nipte 2de plaats op het Nationaal Vlamo-kampioenschap in 2005, en uiteindelijk de Nationale Kampioenstitel in eredivisie in december 2008.

In de zomer van 2009 behaalden De Leiezonen, bij hun eerste deelname de wereldtitel op het befaamde WereldMuziekConcours te Kerkrade (NL) in de categorie Fanfares, 3de Divisie.

In 2010 vroeg Wim Opbrouck het orkest om mee te doen aan het NTG-project Aida*. De Leiezonen schitterden 16 keer op het podium van NTGent, speelden een openluchtconcert op het Sint-Baafsplein na de première, en vormden met het NTG-koor de verrassingsact aan het einde van OdeGand. Wegens het grote succes werd de productie nog eens overgedaan eind 2011.

In april 2012 deden De Leiezonen een project samen met Stijn Meuris: “Rise of the Planets”. In het najaar werden zij eerst West-Vlaams provinciaal kampioen en vervolgens ook Vlamo Nationaal Kampioen in de superieure afdeling fanfareorkesten.

In 2013 deed het orkest voor de 2de maal mee aan het fameuze WMC te Kerkrade (NL). In de categorie Fanfares, 2de Divisie werden ze opnieuw wereldkampioen. In 2014 werd de titel “Cultureel Ambassadeur van de stad Waregem” toegekend aan het fanfareorkest. In navolging van hun wereldtitel organiseerden ze een dubbelconcert met de Belgische wereldkampioen in de Concertafdeling, KF Kempenbloei.

Na het succes van Aida* in 2010 werden de Leiezonen opnieuw gevraagd mee te werken aan de theaterproductie “En avant, marche!” van NTGent en Les ballets C de la B. Het fanfareorkest kwam in 2015 en 2016 met deze productie van Alain Platel, Franck Van Laecke en Steven Prengels in verschillende theaterzalen in Vlaanderen en zelfs Frankrijk terecht.

In juli 2017 nam het orkest voor de derde maal deel aan het WMC. Ze traden aan in Tweede Divisie en haalden er met 92,67 % de tweede plaats. Hierdoor mochten zich vier jaar Vice-Wereldkampioen Tweede Divisie noemen.

Tijdens het WMC 2022 traden we voor het eerst aan in Eerste Divisie. Daar behaalden we de grootste onderscheiding met 87,58%.