Night of the Dance II 2005

Zaterdag 8 oktober 2005 was “Night of the Dance” van de Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen aan een tweede uitgave toe. Naast hun jaarlijks “klassiek” concert in het voorjaar (in De Schakel te Waregem), is het ondertussen ook een traditie dat het fanfareorkest ‘De Leiezonen’ in het najaar een alternatief concert aanbiedt, dit in Desselgem. Het is hierbij hun bedoeling om een heel breed publiek te bereiken, van zowel de kenner van het genre, door kwalitatief hoogstaande fanfaremuziek ten beste te brengen, als de algemene muziekliefhebber en de sympathisant tout-court van de vereniging.

Zij doen dit door elk jaar opnieuw een ludieke, creatieve, alternatieve en interactieve (!) vorm van KMV in Concert uit te dokteren, telkens kaderend in een overkoepelend thema. Het eerste jaar brachten zij een Juke-Box-concert, waarbij het publiek de avond zelf bepaalde welke stukken zouden gespeeld worden, aan de hand van diverse, speelse, interactieve interventies. Het jaar daarop sloegen zij op de parking van de Stedelijke Basisschool in Desselgem letterlijk een grote (circus)tent op, waar het publiek volop kon genieten van kinderen én een echt circusgezelschap die circusnummers opvoerden op ‘live’-muziek! In 2003 brachten zij voor de eerste maal ‘Night of the Dance’, en die in 2005 dus een sequel kreeg ! Een samenwerking tussen het fanfareorkest en tal van meewerkende dansers, verenigingen…

Een terugblik: Thebaanse trompetten weerklinken. De dirigent verschijnt, neemt plaats en opent met Marchissimo. Doch niemand zit op het podium. Het slagwerk verschijnt achter in de tent. Saxsopranen volgen, bassen, … en zo vult het podium zich met muzikanten. Ergens zit een mimespeler verborgen die bij een bepaald nummer te voorschijn komt. Kinderen dansen omheen een kalkoen (Turkey Trot). Dansschool Beyaert zet zijn stijldansers in voor een Rumba, Bossa Nova, … en zijn discoteam voor Phil Collins. Een tapdanseres tapt op Peter Graham en presenteert een jazz-routine voor Glenn Miller. Een paar verliefde koppels “just married” kunnen hun openingsdans overdoen (dirigent incluis!) en de muzikanten dansen bovendien zelf een tango, begeleid door twee professionele gitaristen. Waarna twee lesgevers tango tonen hoe het écht moet.

Samenwerken met de Chiro moet kunnen, denkt de vereniging al vele jaren. Dus kwamen zij tonen hoe een Israëlische volksdans gedanst moet worden. Kinderen zijn de toekomst en vandaar dat zij eindigen met ‘Drums of Thunder’, een Afrikaanse bezweringsdans! Niet echt eindigen, want de eerste dansnummers van de dansavond werden ook door de vereniging gebracht. Zoals op het dansfeest van weleer…

Na het Dansconcert kregen we inderdaad opnieuw een heuse Dansavond. De dansvloer werd door het volledige publiek tot in de vroege uurtjes gevuld.Het werd een wervelend spektakel waarbij elke muziek- en dansliefhebber zijn duimen en vingers kon aflikken!