Fanfarissimo

Het orkest is lid van Fanfarissimo, een samenwerkingsverband van negen toonaangevende fanfareorkesten. Met vereende krachten willen zij het repertoire voor fanfares een kwaliteitsvolle impuls geven.

De organisatie streeft naar een groter kwaliteitsvol aanbod van originele werken voor fanfareorkest. Elk orkest engageert zich om op zijn beurt een compositie-opdracht uit te reiken aan een Belgische of internationale componist. Hiermee wil het tegemoet komen aan de nood aan nieuwe composities voor fanfares. Het wil componisten en uitgeverijen inspireren om te schrijven voor het fanfareorkest als veelzijdig ensemble.

Vanaf 2018 zullen jaarlijks twee nieuwe werken voor fanfareorkest in première worden gebracht. De volgorde waarin de orkesten een première brengen is bepaald door lottrekking (zie verder hieronder).

Voor de creatie van een eigen fanfarewerk kozen wij voor de Belgische componist Stijn Roels. In 2006 begon Stijn zijn componistenloopbaan als laureaat van de compositiewedstrijd “De Muziekgolf-2006” (Antwerpen) met zijn werk “Bellum et Pax”. Sinds 2007 is hij als Hafabracomponist verbonden aan de Muziekuitgeverij De Haske. Onlangs werden zo verschillende nieuwe werken gecreëerd en op cd opgenomen door gerenomeerde orkesten als Brassband Willebroek (B), Fanfare van de Kon. Landmacht “Bereden Wapens” (NL), Harmonie Der Bundeswehr (D), Kon. Fanfare Kempenbloei Achel (B), Fodens Brass Band (UK) en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (NL).

KMV De Leiezonen had eind januari 2018 een eerste ontmoeting met Stijn Roels. Hij kreeg de opdracht om voor het fanfareorkest een compositie te schrijven.

 

 

 

Begin december kregen we voor de eerste keer ons nieuw werk te zien. We koppelden er onmiddellijk een ‘compositieborrel’ aan vast. De première van het werk is voor eind oktober 2019, tijdens het concert FANFARE AMBASSADORS.

 

 

 

 

Deelnemers (met het jaar waarin hun compositie-opdracht uitkomt):

2018
Koninlijke Stadsfanfaren Izegem (werk: Spirit of Terra Nova – Tom Davoren)
KF De Werkmanszonen Zichen (werk: Sechene Bollaar – Paul Lovatt-Cooper)

2019
KMV De Leiezonen Desselgem (werk: World of Wizards – Stijn Roels, première op 26/10/2019)
KF De Berthoutzonen Hallaar

2020
KF Kempenbloei Achel
KF Onafhankelijkheid Wiekevorst

2021
KF Moed en Volharding Heist-op-den-Berg
KF Volksopbeuring Massemen

2022
Fanfareorkest Brass-aux-Saxes Westerlo

Zie ook de website van Fanfarissimo.

Hieronder vindt u een verslag uit Klankwijzer.