En Avant, Marche!
De theaterproductie brengt acteurs en fanfare in harmonie op één podium. Wim Opbrouck is een van de vier acteurs die samen met de fanfare op het toneel staat. De andere acteurs zijn Chris Thys, Griet Debacker en Hendrik Lebon. Vier acteurs en zeven muzikanten krijgen op scène telkens het gezelschap van een plaatselijke harmonie of fanfare. Voor de voorstellingen in Vlaanderen en enkele in Frankrijk wordt dat de Leiezonen uit Desselgem.
Fanfares, het behoort tot ons Vlaams cultureel erfgoed. “En avant, marche!”, de theatervoorstelling van regisseurduo Alain Platel en Frank Van Laecke en componist Steven Prengels gaat over dit muzikale fenomeen. Dat muziekverenigingen zoals fanfares, harmonieën of blaaskapellen heel erg lang deel uitmaakten van het sociale, culturele en maatschappelijke verenigingsleven inspireerde het Gentse museum Huis van Alijn in 2012 al tot een mooie tentoonstelling met foto’s en allerlei ander erfgoedmateriaal van vroeger en nu. In samenwerking met fotograaf Stephan Vanfleteren kwam er ook een fotoboek, met daarin zowel nieuwe portretten van muzikanten en majorettes als archiefbeelden in zwart-wit.
Onder diezelfde titel ‘En avant, marche!’ laat regisseursduo Van Laecke en Platel zich inspireren door diezelfde traditie. Van de productie zijn er niet enkel opvoeringen gepland in NTGent en de Vlaamse opera in Antwerpen, maar volgen er ook voorstellingen in Montpellier, Ludwigsburg, Rome, Barcelona, Zagreb, Warschau …. Vier acteurs en zeven muzikanten krijgen om die reden op de toneelscène elke vertoning het gezelschap van een lokale harmonie of fanfare.
Voor hun voorstelling benaderen Van Laecke en Platel het fenomeen van de muziekvereniging als een “minimaatschappij” op zich: een collectief van zeer uiteenlopende individuen dat probeert om zo goed als mogelijk één en dezelfde marsrichting aan te houden.
De muzikale leiding is in handen van componist Steven Prengels. Voor En avant, marche! beperkt hij zich niet tot het marsrepertoire, maar vertrekt ook vanuit het gekende klassieke repertoire uit de negentiende en vroege twintigste eeuw: van Giuseppe Verdi en Richard Strauss tot de Brabançonne. Deze muziek bewerkt hij, soms voor koperblazers en slagwerk, soms voor louter samenzang.
Muzikanten zijn :
Jonas Van Hoeydonck (trompet)
Jan D’Haene (trompet)
Witse Lemmens (slagwerk)
Gregory Van Seghbroeck (bastuba)
Niels Van Heertum (euphonium)
Simon Hueting (hoorn)
Lies Vandeburie (bugel)
KMV De Leiezonen uit Desselgem, o.l.v. Diederik De Roeck.
Persberichten:
Muzikant Wouter Van Houcke in ‘De Zevende Dag’ (19 april ’15)
Het Journaal Laat (19 april ’15)
Het middagjournaal (20 april ’15)